Tutkimus- ja kehittämishankkeet
Luomuinstituutti toimii ohjatun verkoston periaatteella. Tutkijaverkostomme on laaja ja siihen kuuluu yli 130 erilaisissa tutkimushankkeissa ja -tehtävissä toimivaa asiantuntijaa Helsingin yliopistossa ja Luonnonvarakeskuksessa.
Monitieteistä luomututkimusta neljällä tutkimusalalla
Luomuinstituutin tutkimus on monitieteistä, elinkeinolähtöistä ja kansainvälistä. Tutkimusaiheet jaetaan neljään tutkimusalaan: alkutuotanto, elintarvikkeet ja ravitsemus, yhteiskunta ja markkinat sekä ympäristövaikutukset. Luomuun liittyvä tutkimus on perustutkimusta tai soveltavaa tutkimusta. Luomututkimuksessa on jo kauan tehty niin kutsuttua tilatutkimusta (on-farm research). Tällöin saadaan tärkeää tietoa tutkimustiedon sovellettavuudesta käytännön tuotantomittakaavassa.
Kaikki hankkeet
Alkutuotanto
Käynnissä olevat hankkeet
Siipikarjan ja sikojen hyvinvointi laajaperäisissä ja luomutuotantojärjestelmissä (PPILOW) (Luke 2019-2024)
Optimising bio-based fertilisers in agriculture – Providing a knowledge basis for new policies (Lex4Bio) (Luke 2019-2023)
Luomu 2.0 – Tutkittua tietoa ja käytännön malleja regeneratiivisen luomuviljelyn kehittämisen tueksi (HY Ruralia, Luke 2020-2022)
Environmentally friendly smart organic agriculture (EFSOA) (Luke, XAMK, FSBSI VIZR 2020-2022)
Kestävä maaperän hoito ja hiiliviljely laajasti käyttöön tutkimustiedon ja neuvonnan avulla (MAANEUVO) (Helsingin yliopisto) 2019-2022
Tulevaisuuden kestävät karkearehuvalinnat (Helsingin yliopisto) 2019-2022
Pohjoiset luomudemonstraatiot ja -verkostot – POLVE-hanke (Luke) 2019-2022
Diverfarming – Viljelyn monipuolistaminen Euroopassa (Luke) 2017-2022
Hyvän sadon kierrätyslannoitus 3 (HYKERRYS 3) (Helsingin yliopisto) 2021-2021
Enhancing biodiversity in Finland through cattle grazing: a social-ecological inquiry (Helsingin yliopisto) 2020-2021
Tulevaisuuden kestävät karkearehuvalinnat – TuKeVa (Helsingin yliopisto, Luke) 2019-2021
Luomussa vara parempi – ruokaa ja digi hyötykäyttöön – (HAMK Mustiala, ProAgria Etelä-Suomi, Koulutuskeskus Salpaus, Luke). Luken osuus: LuoVaPa 2019-2021
Koulutuksella osaamista luomukasvistuotantoon- KOULU-hanke (Luke) 2019-2021
Kaistasekaviljelyllä monimuotoisuutta – SUREVEG -hanke (Luke) 2018-2021
BIOTEHO – Biologisin keinoin tehoa Fusarium punahomeiden hallintaan -hanke (Evira, Luke, VTT) 2018-2021
Päättyneet hankkeet
Suomalaisen kotieläintuotannon kokonaisvaltaisen kilpailukyvyn vahvistaminen (Helsingin yliopisto, Luke) 2018-2020
Smart Nitrogen Farming goes Organic – Smart N Organic (Luke) 2019
Lannoita paremmin -malli – toimintatapa hyvään lannoitukseen (LaPaMa) (HY Ruralia, SYKE, ProAgria) 2018-2019
Keräsienijuuret viljelykäytäntöjen optimointityökaluna – AMFTOOLBOX -hanke (Luke) 2018-2019
OSMO – Osaamista ja työkaluja maan kasvukunnon hoitoon yhteistyöllä (Hy Ruralia, ProAgria) 2015-2019
Kilpailukykyä kasviyrityksiin – KIPAKKA (Helsingin yliopisto) 2015-2019
Valkuaiskasveista voimaa -Tuota valkuaista – TUOVA -hankkeen (2016-2018) loppujulkaisu: http://jukuri.luke.fi/handle/10024/543463
Suomalainen kannattava ja voimistuva luomupuutarhatuotanto (Luke) 2013-2016
SOLID – Sustainable Organic and Low-Input Dairying (Luke) 2011-2016
Kasviperäisten biomateriaalien käyttö kasvinsuojelussa – teho ja teknologiat (Luke) 2008-2016
EKOKAS – Luomu- ja IP-kasvistuotannon kehittäminen (Luke) 2012-2015
Paikallisten rehujen hyödyntäminen sikojen ja siipikarjan luomuruokinnassa (Luke) 2011-2014
Luomuperunan laatu hallintaan − kasvua kulutukseen, SLUPElaatu-hanke (Nuutila, Kankaala ym.) 2013, Pirjo Kivijärven ja Jaakko Nuutilan haastatteluvideo
Elintarvikkeet ja ravitsemus
Käynnissä olevat hankkeet
Uudistuva ja kasvava Etelä-Savon ruoka-ala – URAKKA (HY Ruralia, Luke, Xamk) 2020-2022
Legumes for sustainable food system and healthy life – Leg4Life (Helsingin yliopisto, Luke, THL) 2019-2022
Ruokasektorin koordinaatiohanke (HY Ruralia, Turun yliopisto, ProLuomu) 2018-2021 Koordinaatiohanke-sivu
Luomubuumi – Lisää luomutuotteita rohkeilla kokeiluilla ja paremmalla osaamisella (Luke ja HY Ruralia) 2018-2021 Luomubuumi
Päättyneet hankkeet
Kumppanuudella ruokasektorille vuorovaikutusta ja innovatiivisuutta – KURVI (HY Ruralia, Luke, Xamk) 2018-2020
INSPIRE – HarnessINg Seaweed to Produce Iodine-forRtifiEd organic milk (Helsingin yliopisto) 2019
Authentic Food – Pikamenetelmät kasvipohjaisten luomuelintarvikkeiden aitouden määrittämisessä (Helsingin yliopisto) 2015
Kestävää hyvinvointia ruoasta (Luke) 2012-2015
Yhteiskunta ja markkinat
Käynnissä olevat hankkeet
Luomua metsäluonnosta (HY Ruralia, Metsäkeskus, Arktiset Aromit Ry) 2020-2022
Kasvavaa liiketoimintaa luonnontuotteista (HY Ruralia, Luke, Metsäkeskus) 2019-2022
Elintarvikeketjun ekoteolliset symbioosit – soveltuvuus Etelä-Savoon (ETES) (HY) 2020-2021
Asiakaslähtöisyyden kehittäminen lyhyissä jakeluketjuissa (ASKEL) (HY Ruralia) 2019-2021
KUMAKKA – Kumppanuusmaataloudella kestävyyttä, kilpailukykyä ja maatalouden arvostusta (HY, Luomuliitto) 2019-2021
Participatory Pathways to Sustainable Intensification. Innovation platforms to integrate leguminous crops and inoculants into small-scale agriculture and local value (HY, Luke) 2018-2021
Pakuri ja metsien erikoissienet – nimisuojan turvin vientiin (HY, Luke, ProPakuri) 2017-2021
Lähde luomun matkaan! – Luomun lisäarvon hyödyntäminen Etelä-Savon matkailuyritysten liiketoiminnassa (Luke ja HY) 2017-2021
Päättyneet hankkeet
Future Bio-Arctic Design – luonnonmukainen älytekstiili (Luke) 2018-2020
Agroekologisten symbioosien verkosto (HY, Luke) 2017-2020
Vihreän kasvun mahdollistaminen: Negatiivisen leiman poistaminen ympäristömyönteisestä liiketoiminnasta ja kuluttajakäyttäytymisestä (Helsingin yliopisto, Jyväskylän yliopisto) 2016-2020
Tuplasti luomua (Luke) 2019, loppuraportti: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-326-934-7
Toward profitable and sustainable organic farm enterprises – case study of Finnish organic dairy farm enterprises (Luke) 2019
Enhancing the competitiveness of Finnish organic production in the changing policy environment – Ecomoppe https://www.luke.fi/projektit/ecomoppe/ (Luke) 2018-2019
Luomutuottajien hyvinvointi ja liikkeenjohto – OHO (Luke) 2018-2019
Kohti vastuullista matkailua (Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Xamk) 2017-2019
Cereal Renaissance in Rural Europe: embedding diversity in organic and low-input food systems – CERERE (HY Ruralia) 2016-2019
Healthy growth: From niche to volume with integrity and trust (Luke) 2013-2016
Elintarvikeketjun vuorovaikutus vastuullisten kulutusvalintojen edistäjänä (Luke) 2013-2015
Kannattava tuotanto, toimivat myynti- ja jakelukanavat sekä markkinamekanismit luomukasviksilla (HY) 2013-2015
Luomuinstituutin käynnistäminen ja vakiinnuttaminen (HY) 2013-2015
LÄHIKONSTI − Lähiruoan kasvun ympäristöt ja strategiat (Luke) 2012-2015
HYVINVOIPA – hanke (Luke) 2014
Luomutiedon tuottaminen ja välittäminen – Luomututkimusohjelma (HY) 2013-2014
LOVEt II – Elaboration of the best practice models of the knowledge transfer from science of practice in the organic farming sector (HY) 2012-2014
Kasvot luomulle−luomulähiruokayrittäjien markkinointi- ja viestintävalmennus (HY) 2012-2014
SUSFOOD ERA-net – Sustainable Food (Luke)
MAUKAS−Maakunnallista luomu- ja lähiruokaa yhteistyössä ammattikeittiöille (HY) 2014
Kestävät hankinnat -osaamisen edistäminen julkisissa ruokapalveluissa (KeHa)
Ympäristövaikutukset
Käynnissä olevat hankkeet
Maatalouden muutos agroekologisten symbioosien ja solumaatalouden avulla – Ympäristövaikutukset ja viljelijöiden sekä kuluttajien näkemykset (Helsingin yliopisto) 2018-2023
Assessing the potential of novel food production technologies to improve the environmental sustainability of food systems (Helsingin yliopisto) 2019-2022
Eating and Energy Use Reconfigured? Disruptions and Novel Transition Pathways in Food and Energy Systems (Helsingin yliopisto, SYKE) 2018-2022
Päättyneet hankkeet
Climate-smart organic cropping systems (Luke) 2019
Mapping, management and resilience of ecosystem services for food security and response to climate change in Ethiopia (SOILMAN, Luke) 2013-2016
Transition towards sustainable nutrient economy (Luke) 2012-2015
Bioavailability of phosphorus in sewage sludges (Luke) 2011-2015
Adaptation of the food sector and socio-economic impacts of climate change in North-East Europe (Luke) 2012-2014
Assessing limits of adaptation to climate change and opportunities for resilience to be enhanced (Luke) 2011-2014
Kohti kestäviä elintarvikevalintoja – kuluttajainformaatio ruoan ravitsemus- ja ympäristövaikutuksista kestävyyden kontekstissa-SustFoodChoice -hanke (Luke) 2010-2014
Ravinnehuuhtoutumien hallinta (Luke) 2009-2014
Ruuan ympäristöystävällisyyden ja paikallisuuden viestintä matkailukontekstissa (Luke) 2010-2013
Luomutuotteiden ympäristövaikutukset – maataloustuotannon ekosysteemipalvelut ja päästöt