Tutkimus- ja kehittämishankkeet
Luomuinstituutin tutkimus on monitieteistä, elinkeinolähtöistä ja kansainvälistä. Tutkimusaiheet jaetaan neljään tutkimusalaan: alkutuotanto, elintarvikkeet ja ravitsemus, yhteiskunta ja markkinat sekä ympäristövaikutukset.
Luomuun liittyvä tutkimus on perustutkimusta tai soveltavaa tutkimusta. Luomututkimuksessa on jo kauan tehty niin kutsuttua tilatutkimusta (on-farm research). Tällöin saadaan tärkeää tietoa tutkimustiedon sovellettavuudesta käytännön tuotantomittakaavassa.
Kaikki hankkeet
Alkutuotanto
Käynnissä olevat hankkeet
Diversifying organic crop production to increase resilience (DIVERSILIENCE) (Luke, Helsingin yliopisto) 2021-2024
IPM – tuottavuutta ja vastuullisuutta elintarviketuotantoon (Itua ja vastetta) (Luke) 2022-2025
Luomuviljelyn viljelyvarmuuden ja ilmastokestävyyden parantaminen sekaviljelyn ja syysmuotoisten valkuaiskasvien avulla (LuoVaMix) (Luke, Helsingin yliopisto) 2022-2024
Network – Sustain Nordic soil health (NetSH) (Luke, Helsingin yliopisto) 2021-2023
Siipikarjan ja sikojen hyvinvointi laajaperäisissä ja luomutuotantojärjestelmissä (PPILOW) (Luke) 2019-2024
Optimising bio-based fertilisers in agriculture – Providing a knowledge basis for new policies (Lex4Bio) (Luke) 2019-2023
Luomu 2.0 – Tutkittua tietoa ja käytännön malleja regeneratiivisen luomuviljelyn kehittämisen tueksi (Helsingin yliopisto, Luke) 2020-2022
Kestävä maaperän hoito ja hiiliviljely laajasti käyttöön tutkimustiedon ja neuvonnan avulla (MAANEUVO) (Helsingin yliopisto) 2019-2022
Pohjoiset luomudemonstraatiot ja -verkostot (POLVE) (Luke) 2019-2022
Koulutuksella osaamista luomukasvistuotantoon (KOULU) (Luke) 2019-2022
Viljelyn monipuolistaminen Euroopassa (Diverfarming) (Luke) 2017-2022
Päättyneet hankkeet
Hyvän sadon kierrätyslannoitus 3 (HYKERRYS 3) (Helsingin yliopisto) 2021-2022
Tulevaisuuden kestävät karkearehuvalinnat (TuKeVa) (Helsingin yliopisto, Luke) 2019-2022
Enhancing biodiversity in Finland through cattle grazing: a social-ecological inquiry (Helsingin yliopisto) 2020-2021
Luomussa vara parempi – ruokaa ja digi hyötykäyttöön (Luke) 2019-2021
Kaistasekaviljelyllä monimuotoisuutta (SUREVEG) (Luke) 2018-2021
Biologisin keinoin tehoa Fusarium punahomeiden hallintaan (BIOTEHO) (Luke) 2018-2021
Suomalaisen kotieläintuotannon kokonaisvaltaisen kilpailukyvyn vahvistaminen (Helsingin yliopisto, Luke) 2018-2020
Plant nutrition and plant health management strategies in strip-cropping systems of vegetables utilizing waste derived soil-improvers and fertilizers (FERDISVEG) (Luke) 2018-2020
Smart Nitrogen Farming goes Organic – Smart N Organic (Luke) 2019
Lannoita paremmin -malli – toimintatapa hyvään lannoitukseen (LaPaMa) (Helsingin yliopisto) 2018-2019
Keräsienijuuret viljelykäytäntöjen optimointityökaluna (AMFTOOLBOX) (Luke) 2018-2019
Osaamista ja työkaluja maan kasvukunnon hoitoon yhteistyöllä (OSMO) (Helsingin yliopisto) 2015-2019
Kilpailukykyä kasviyrityksiin (KIPAKKA) (Helsingin yliopisto) 2015-2019
Valkuaiskasveista voimaa – Tuota valkuaista (TUOVA) (Luke) 2016-2018
Suomalainen kannattava ja voimistuva luomupuutarhatuotanto (Luke) 2013-2016
Sustainable Organic and Low-Input Dairying (SOLID) (Luke) 2011-2016
Kasviperäisten biomateriaalien käyttö kasvinsuojelussa – teho ja teknologiat (Luke) 2008-2016
Luomu- ja IP-kasvistuotannon kehittäminen (EKOKAS) (Luke) 2012-2015
Paikallisten rehujen hyödyntäminen sikojen ja siipikarjan luomuruokinnassa (Luke) 2011-2014
Luomuperunan laatu hallintaan − kasvua kulutukseen (SLUPElaatu) (Nuutila, Kankaala ym.) 2013, Pirjo Kivijärven ja Jaakko Nuutilan haastatteluvideo
Elintarvikkeet ja ravitsemus
Käynnissä olevat hankkeet
Uudistuva ja kasvava Etelä-Savon ruoka-ala (URAKKA) (Helsingin yliopisto, Luke) 2020-2022
Legumes for sustainable food system and healthy life (Leg4Life) (Helsingin yliopisto, Luke,) 2019-2022
Päättyneet hankkeet
Ruokasektorin koordinaatiohanke (Helsingin yliopisto) 2018-2022 Koordinaatiohanke-sivu
Luomubuumi – Lisää luomutuotteita rohkeilla kokeiluilla ja paremmalla osaamisella (Luke, Helsingin yliopisto) 2018-2021. Loppujulkaisu: Luomubuumi – Lisää luomutuotteita rohkeilla kokeiluilla ja paremmalla osaamisella : Loppuraportti – Jukuri (luke.fi)
HarnessINg Seaweed to Produce Iodine-forRtifiEd organic milk (INSPIRE) (Helsingin yliopisto) 2020
NMR-based MetabolomIcs foR orgAniC miLk authEntication (NMR-MIRACLE) (Helsingin yliopisto) 2019-2020
Kumppanuudella ruokasektorille vuorovaikutusta ja innovatiivisuutta (KURVI) (Helsingin yliopisto, Luke) 2018-2020
Authentic Food – Pikamenetelmät kasvipohjaisten luomuelintarvikkeiden aitouden määrittämisessä (Helsingin yliopisto) 2015
Kestävää hyvinvointia ruoasta (Luke) 2012-2015
Yhteiskunta ja markkinat
Käynnissä olevat hankkeet
Luomua metsäluonnosta (LuMe) (Helsingin yliopisto) 2020-2022
Kohti kestävää matkailua Etelä-Pohjanmaalla (Helsingin yliopisto) 2020-2022
Kasvavaa liiketoimintaa luonnontuotteista (Helsingin yliopisto, Luke) 2019-2022
Asiakaslähtöisyyden kehittäminen lyhyissä jakeluketjuissa (ASKEL) (Helsingin yliopisto) 2019-2022
Kumppanuusmaataloudella kestävyyttä, kilpailukykyä ja maatalouden arvostusta (KUMAKKA) (Helsingin yliopisto) 2019-2022
Participatory Pathways to Sustainable Intensification. Innovation platforms to integrate leguminous crops and inoculants into small-scale agriculture and local value chains (PASUSI) (Helsingin yliopisto, Luke) 2018-2022
Pakuri ja metsien erikoissienet – nimisuojan turvin vientiin (Helsingin yliopisto, Luke) 2017-2022
Päättyneet hankkeet
Elintarvikeketjun ekoteolliset symbioosit – soveltuvuus Etelä-Savoon (ETES) (Helsingin yliopisto) 2020-2021
Ekoinnovointi ja kiertotalouden liiketoimintamahdollisuudet Etelä-Pohjanmaalla (Helsingin yliopisto) 2019-2021
Future Bio-Arctic Design – luonnonmukainen älytekstiili (Luke) 2018-2020
Enhancing the competitiveness of Finnish organic production in the changing policy environment (ECOMOPPE) (Luke) 2018-2020
Lähde luomun matkaan! – Luomun lisäarvon hyödyntäminen Etelä-Savon matkailuyritysten liiketoiminnassa (Luke, Helsingin yliopisto) 2017-2020
Agroekologisten symbioosien verkosto (Helsingin yliopisto, Luke) 2017-2020
Vihreän kasvun mahdollistaminen: Negatiivisen leiman poistaminen ympäristömyönteisestä liiketoiminnasta ja kuluttajakäyttäytymisestä (Helsingin yliopisto) 2016-2020
Toward profitable and sustainable organic farm enterprises – case study of Finnish organic dairy farm enterprises (Luke) 2019
Luomutuottajien hyvinvointi ja liikkeenjohto (OHO) (Luke) 2018-2019
Kohti vastuullista matkailua (Helsingin yliopisto) 2017-2019
Cereal Renaissance in Rural Europe: embedding diversity in organic and low-input food systems (CERERE) (Helsingin yliopisto) 2016-2019
Healthy growth: From niche to volume with integrity and trust (Luke) 2013-2016
Vihreän talouden valtavirtaistuminen − luomutuotannon ja -kuluttamisen yhteiskunnallinen oikeuttaminen -tutkimushankkeen tutkimusosioiden toteuttaminen (MainGreen) (Helsingin yliopisto) 2012-2016
Elintarvikeketjun vuorovaikutus vastuullisten kulutusvalintojen edistäjänä (Luke) 2013-2015
Kannattava tuotanto, toimivat myynti- ja jakelukanavat sekä markkinamekanismit luomukasviksilla (Helsingin yliopisto) 2013-2015
Luomuinstituutin käynnistäminen ja vakiinnuttaminen (Helsingin yliopisto) 2013-2015
Lähiruoan kasvun ympäristöt ja strategiat (LÄHIKONSTI) (Luke) 2012-2015
HYVINVOIPA – hanke (Luke) 2014
Luomutiedon tuottaminen ja välittäminen – Luomututkimusohjelma (Helsingin yliopisto) 2013-2014
Elaboration of the best practice models of the knowledge transfer from science of practice in the organic farming sector (LOVEt II) (Helsingin yliopisto) 2012-2014
Kasvot luomulle−luomulähiruokayrittäjien markkinointi- ja viestintävalmennus (Helsingin yliopisto) 2012-2014
SUSFOOD ERA-net – Sustainable Food (Luke)
MAUKAS−Maakunnallista luomu- ja lähiruokaa yhteistyössä ammattikeittiöille (Helsingin yliopisto) 2014
Kestävät hankinnat -osaamisen edistäminen julkisissa ruokapalveluissa (KeHa)
Ympäristövaikutukset
Käynnissä olevat hankkeet
Viljelty liha eläintenjälkeisessä biotaloudessa – ihmisten ja tuotantoeläinten muuttuvat suhteet (Helsingin yliopisto) 2019-2023
Maatalouden muutos agroekologisten symbioosien ja solumaatalouden avulla – Ympäristövaikutukset ja viljelijöiden sekä kuluttajien näkemykset (Helsingin yliopisto) 2018-2023
Stacking of ecosystem services: mechanisms and interactions for optimal crop protection, pollination enhancement, and productivity (EcoStack) (Luke) 2018-2023
Environmentally friendly smart organic agriculture (EFSOA) (Luke) 2020-2022
Assessing the potential of novel food production technologies to improve the environmental sustainability of food systems (Helsingin yliopisto) 2019-2022
Eating and Energy Use Reconfigured? Disruptions and Novel Transition Pathways in Food and Energy Systems (Helsingin yliopisto) 2018-2022
Päättyneet hankkeet
Climate-smart organic cropping systems (Luke) 2019-2020
Mapping, management and resilience of ecosystem services for food security and response to climate change in Ethiopia (SOILMAN, Luke) 2013-2016
Transition towards sustainable nutrient economy (Luke) 2012-2015
Bioavailability of phosphorus in sewage sludges (Luke) 2011-2015
Adaptation of the food sector and socio-economic impacts of climate change in North-East Europe (Luke) 2012-2014
Assessing limits of adaptation to climate change and opportunities for resilience to be enhanced (Luke) 2011-2014
Kohti kestäviä elintarvikevalintoja – kuluttajainformaatio ruoan ravitsemus- ja ympäristövaikutuksista kestävyyden kontekstissa (SustFoodChoice) (Luke) 2010-2014
Ravinnehuuhtoutumien hallinta (Luke) 2009-2014
Ruuan ympäristöystävällisyyden ja paikallisuuden viestintä matkailukontekstissa (Luke) 2010-2013
Luomutuotteiden ympäristövaikutukset – maataloustuotannon ekosysteemipalvelut ja päästöt
Luomututkimuksen verkosto
Luomuinstituutin asiantuntijaverkostoon kuuluu yli 190 asiantuntijaa Helsingin yliopistosta ja Luonnonvarakeskuksesta. Mikäli työskentelet tai opiskelet Helsingin yliopistossa tai työskentelet Luonnonvarakeskuksessa ja haluat toimia osana asiantuntijaverkostoamme, ota yhteyttä koordinaatioyksikköömme alla olevan linkin takaa löytyvällä lomakkeella.