wehmaa_treats.jpg

Tilavierailu Wehmaan kartanoon

Kansainvälisen NJF-konferenssin toisen päivän ohjelmaan kuului kolme ekskursiota, joista yksi suuntautui Wehmaan kartanoon Juvalle, noin 40 km Mikkelistä. Muut kaksi vierailukohdetta olivat Kalliolan vihannestila Haukivuorella ja Siiriäisen karjatila Hirvensalmella. 

Wehmaan kartano on luomumaitotila, ja yksi Etelä-Savon edelläkävijöistä luomuviljelyn saralla. Tilan nykyinen omistaja Carin Grotenfelt kertoi konferenssivieraille tilan toiminnasta.

Tilalla on 60 lehmää, joista suurin osa suomalaista Ayshire-rotua. Ayshire on vakaa rotu, joka ei paljoa hätkähdä olosuhteiden muutoksista.

  • Rotu on helppo käsiteltävä, minkä vuoksi pidän työskentelystä niiden kanssa, kertoi Carin.

Vanhan, tunnelmallisen navetan ovi on aina auki, joten lehmät pääsevät ulos aina halutessaan. Ovi on kiinni vain muutaman viikon syksyllä, kun liian märät olosuhteet voivat altistaa lehmät utaretulehduksille. Tilan lypsykarja on ollut tervettä, eikä isompia ongelmia ole ollut.

Tilalla on kolme työntekijää ja 220 hehtaaria viljeltyä maata. Viljelykierto kestää kuusi vuotta: kolme vuotta yksivuotisille kasveille, ja kolme vuotta monivuotisille. Tilan mailla on myös tilakokeita, jotka on perustettu yhteistyössä tutkijoiden kanssa.

  • Joka vuosi yritämme kehittyä ja tehdä asiat paremmin kuin edellisenä vuonna, painotti Carin.

Yhteistyö paikallisten viljelijöiden kanssa on ollut tärkeää tilan toiminnalle. Osa maatalouskoneista on yhteisomistuksessa muiden tilojen kanssa, ja viljaa ja siemeniä myydään ja ostetaan yhdessä. Paikallinen kasvihuone on yksi biokaasulaitoksen 13:sta omistajasta, ja laitoksella tuotettu energia käytetäänkin kasvihuoneella.

Carinin innostus ja positiivinen asenne tarttui myös konferenssivieraisiin. Tilaesittelyn jälkeen vieraat nauttivat Teahouse of Wehmaan antimista, ja heillä oli myös mahdollisuus tehdä ostoksia juuri avatussa Deli&Deco-myymälässä. Teehuoneen ja Deli&Deco-myymälän omistaa Carinin sisko Anna.

Kansainvälinen luomututkimusseminaari järjestettiin Mikkelissä 19.–21.6.2017. Seminaari kokosi lähes sata tutkijaa 13 eri maasta keskustelemaan luomun ajankohtaisista tutkimusaiheista.