Luomuruokaseminaari 2016

Suomen hallituksen Luomualan kehittämisohjelman tavoitteena on, että valtion ja valtioneuvoston hankintayksiköiden keittiöissä ja ruokapalveluissa tarjotusta ruoasta 20% olisi luomua vuoteen 2020 mennessä. Tämä tavoite on vaikuttanut siihen, että myös kunnallisissa ruokapalveluissa on kiinnostuttu luomuruoan osuuden kasvattamisesta. Tärkeää olisikin kirjata luomutavoitteet mm. kuntien tai kuntien ruokapalvelujen kehittämisstrategioihin. Paikallisesti tuotetun luomuruoan, lähiluomun, käytön lisäämisellä saadaan aikaan myös myönteisiä aluetaloudellisia vaikutuksia.

Luomuruokaseminaarissa 15.11.2016 käsiteltiin luomuruoan käytön tilannetta ammattikeittiöissä, mahdollisuutta vaikuttaa luomuruoan osuuden kasvattamiseen kustannuksia lisäämättä, paikallisia innovatiivisia ratkaisuja, luomun elinkaarianalyysin tuloksia sekä luomun käytön aluetaloudellisia vaikutuksia.

Seminaari oli osa Luomuinstituutin jalkauttaminen-hanketta.

Linkki verkkoesitykseen: https://www.youtube.com/watch?v=uwVNgFPsp9k

Esitykset

Luomusta ammattikeittiöissä, Anu Arolaakso, Esitys

Luomuruoan kustannuslaskenta, Jaakko Nuutila, Luomuinstituutti, Esitys

Kommenttipuheenvuoro: Mari Miettinen, Pieksämäen ruoka- ja siivouspalvelut, diat

Paikalliset innovaatiot – avain julkisen keittiön toimijaksi, Hanna-Maija Väisänen, Helsingin Yliopisto, Esitys

Luomun elinkaarianalyysit, Merja Saarinen, Luonnonvarakeskus, Esitys

Luomun käytön aluetaloudelliset vaikutukset, Hannu Törmä, Helsingin Yliopisto, Esitys

Luomuruoka Södertäljen kunnassa, Josten Hertwig, Esitys