Luomuinstituutin webinaareissa kuullaan luomututkimuksen ajankohtaisista aiheista alan tutkijoiden esitteleminä. Webinaarisarjassa pohditaan luomutuotannon satopotentiaalia, metsäteollisuuden sivuvirtojen käyttöä luomutuotannossa sekä mitä vaikutuksia olisi, jos luomupinta-alassa päästäisiin 25 % tavoitteeseen.
Webinaarit järjestetään Teamsissä. Kopioi linkit alta kalenteriisi!
Webinaarit ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, eivätkä vaadi ennakkoilmoittautumista. Esitysten kieli on suomi, mutta kysymyksiä voi esittää englanniksikin.
KEVÄÄN 2025 WEBINAARIOHJELMA
To 20.3.2025 klo 15-16
Sari Iivonen Luomuinstituutti / Luke
Luomusadoissa on hyödyntämätöntä kasvupotentiaalia
Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen koordinoi vuosina 2022-2024 toteutettua ja Hiilestä kiinni-ohjelmasta rahoitettua Luomuviljelyn viljelyvarmuuden ja ilmastokestävyyden parantaminen sekaviljelyn ja syyskylvöisten valkuaiskasvien avulla (LuoVaMix) -hanketta. Hankkeessa tuotettiin uutta tietoa luomupeltokasveilla Suomessa saatavista sadoista ja satovaihtelusta keskimääräisten ja parhaiden tilojen välillä. Satotilastoihin perustuvan satotarkastelun avulla saatiin lisää tietoa siitä, millaisia satoja parhaat luomutilat ovat saavuttaneet eri viljoilla, palkokasveilla ja nurmilla ja miten luomutilat ovat pärjänneet suhteessa tavanomaisiin tiloihin eri puolilla Suomea. Lisäksi kartoitettiin korkeita luomusatoja selittäviä taustatekijöitä.
Ke 16.4.2025 klo 15-16
Jukka Kivelä, Helsingin yliopisto.
Biojalostetun metsäteollisuussivutuotteen käyttö maanparannusaineena
Väitöskirjatutkija ja Suomen ekosovellus Oy:n yrittäjä Jukka Kivelä kertoo, miten metsäteollisuuden sivuvirtoja voidaan käyttää luomutuotannossa maanparannusaineena.
Ke 14.5.2025 klo 15-16
Kari Koppelmäki, Helsingin yliopiston Ruralia instituutti
Entä jos luomupinta-ala olisikin 25 % Suomessa?
Tutkijatohtori, agroekologi Kari Koppelmäki on tutkimuksissaan kiinnostunut selvittämään, mitä vaikutuksia viljely- ja ruokajärjestelmien muuttamisella on, jos ne perustuisivat paikallisten resurssien nykyistä kestävämpään hyödyntämiseen. Lisäksi häntä kiinnostaa, miten ruoantuotanto on linkittynyt alueellisiin ja kansallisiin ruokajärjestelmiin sekä globaaliin ruokajärjestelmään. Koppelmäki on laatinut synteesiraportin, jossa on selvitetty, miten vaikuttaisi, jos luomupinta-ala olisikin 25 % Suomessa.