Ympäristö
kommentit jaakko.nuutila@mtt.fi
tulostusversiot (pdf): saatekirje – kokonaisuus – sisältörunko
ALKUTUOTANTO – YMPÄRISTÖ – ELINTARVIKKEET – YHTEISKUNTA
1. Ravinteiden kierrätysa) Kierrätyksen tehostaminen ja sen edellyttämät muutokset ruokajärjestelmässä
b) Lannankäytön tehostaminen tiloilla ja tilojen välillä c) Kierrätyslannoitteet ja soveltuvat lannoitusstrategiat d) Pelto- ja vesistöfosfori kiertoon |
2. Ilmastonmuutoksen hillintä a) Sivuvirtapohjaiset energiajärjestelmät b) Ilmastotehokas ruokaketju (kauppa, logistiikka, pakkaukset) c) Karjatalouden ilmastotehokkuus d) Pellot hiilinieluiksi (KHK-tase) |
3. Kannustava institutionaalinen ympäristö a) Ympäristöoikeudenmukaisuus globaalissa ruokajärjestelmässä b) Koherentti ympäristöpolitiikka – piiskat, porkkanat ja sopimukset c) Ekosysteemipalvelukaupasta kannustimia d) Luomu kestävyyden suunnannäyttäjänä |
4. Luomun kestävä muutos a) Satotason kestävä kohottaminen b) Monimuotoisuus pelloilta pöytiin c) Oppiva, neuvotteleva ruokajärjestelmä d) Luomu globaalin oikeudenmukaisuuden tiennäyttäjäksi? |