Joulukalenteri.jpg

Luomuinstituutin joulukalenteri- luomututkimuksen lahja jokaiselle päivälle ennen joulua

Hyvää joulukuuta!

Luomuinstituutti julkaisee joulukuun ajan joulukalenteria luomututkimuksen aiheista. Jokaisesta luukusta avautuu luomututkimukseen liittyvä artikkeli, blogi tai julkaisu. Työmme luomututkimuksen parissa jatkuu vuonna 2025 kun julkaisemme uuden tutkimusstrategian tammikuussa 2025 seuraaville viidelle vuodelle #TutkittuaTietoaLuomusta.

Mukavaa joulunodotusta!

  • Luukku 1. Ensimmäisenä tarjoamme jo aikaisemmin julkaistun luomumyytin ”Luomu on vain ideologia ja markkinointikikka, eikä perustu tutkittuun tietoon”. Lue mitä tutkimus kertoo tästä myytistä.
  • Luukku 2. Luomuinstituutti on kuluvana vuonna edistänyt luomututkimusta Suomessa. Rahoitusta kohdennettiin muun muassa kahteen nelivuotiseen väitöskirjatutkimushankkeeseen. Lukaise väitöskirjatutkijoiden Alman ja Elinan terveiset.
  • Luukku 3. Kiinnostaisiko tutustua luomuun hieman tarkemmin? 2 opintopisteen laajuinen, maksuton ja kaikille avoin verkkokurssi Luomu 2.0 on tarjolla innokkaille! Verkkokurssilla tutustut luomuun systeemisen ajattelun ja tulevaisuusajattelun näkökulmista. Tutustu kurssiin ja sisältöihin kurssisivuilta.
  • Luukku 4. Luomuruoka on terveellisempää ja turvallisempaa – vai onko? Tutustu luomumyyttiin luomuruoan terveellisyydestä ja lukaise, mitä tutkimus väitteestä kertoo.
  • Luukku 6. Hyvää itsenäisyyspäivää! Myös kuohujuomissa on eroja – juhlista itsenäisyyttä luomukuplivalla, sen hiilijalanjälki jää tutkitusti pienemmäksi kuin tavanomaisen kuplivan!
  • Luukku 7. Suomessa tehdään hyvää luomututkimusta. Kokosimme marraskuun Luomupäivillä esillä olleet tutkimustiivistelmät yhteen. Tutustu abstraktikirjaan!
  • Luukku 8. Luomumyytti: ”Luomulla ei ruokita maailmaa – luomun vaatima maa-ala kumoaa sen positiiviset vaikutukset ympäristölle”. Lukaise tutkimusperustainen vastaus tähän myyttiin.
  • Luukku 9. Vihannesten luomuviljely vaatii hyvää ammattitaitoa ja osaamista. Tueksi viljelijöille on tuotettu ”Kasvinsuojelu vihannestuotannossa” -opas, jonka tarkoituksena on tarjota monipuolista tietoa luomuvihannesten kasvinsuojelun perustaksi. Oppaasta löytyy tietoa ennakoivan kasvinsuojelun periaatteista kattaen mm. viljelykierron, ravinnehuollon, kastelun ja kasvintuhoojien tarkkailun.
  • Luukku 10. Luomuinstituutti tuottaa omaa uutiskirjettä. Jos haluat luomu-uutiset omaan sähköpostiisi 4-6 kertaa vuodessa, voit tilata sen Luken verkkosivuilta aihetunnisteella ”Luomu”
  • Luukku 11. Tutkimus- ja kehittämishankkeissa tuotetaan jatkuvasti uutta tietoa viljelijöiden tarpeeseen. Tuoreimmat Luken tietokortit kertovat luomusekaviljelyn mahdollisuuksista parempiin satoihin ja taloudelliseen tulokseen.
  • Luukku 12. Yksi sitkeimmistä luomutuotantoon liittyvistä uskomuksista on, ettei luomueläimiä saisi lääkitä antibiooteilla tai muilla lääkkeillä. Luomussa lääkkeiden käyttö ei ole kielletty, ja niitä voidaan käyttää eläinlääkärin määräyksestä. Lukaise koko Luomumyytti.
  • Luukku 13.Millainen on luomutuotannon tulevaisuus? Vastaako luomu edelleen odotuksiin toimia kestävyysmuutoksen veturina vai viekö nopeasti muuttuva maailmantilanne mattoa alta? Luomuinstituutin johtajan, Sari Iivosen puheenvuoro Maaseutututkimus -julkaisussa käsittelee luomutuotannon kokonaiskuvaa ja nostaa esille sen haasteita ja mahdollisuuksia.
  • Luukku 14. Luomuinstituutin Youtube-kanavalta löydät kaikkien luomuwebinaarien tallenteet. Tervetuloa katsomaan!
  • Luukku 15. Yksi yleisin luomuun liittyvistä väittämistä on, että Suomessa tavanomaisesti tuotetut maataloustuotteet ovat lähes kuin luomua, joten luomutuotteiden ostoon ei ole syytä. Lue mitä tutkimus sanoo -> Suomalainen ruoka on melkein kuin luomua.
  • Luukku 16. Tuulahduksia maailmalta, tutkijatohtori Kari Koppelmäki kirjoitti alkuvuodesta blogin Kuuban vierailustaan
  • Luukku 17. Luke käynnisti oman tohtoriohjelman jäntevöittämään Lukessa työskentelevien tohtoriopiskelijoiden opintopolkua. Tohtorikoulutus laajentaa edelleen myös Luomuinstituutin toimintaa. Lue tutkimusylijohtaja Antti Asikaisen
    blogikirjoitus tärkeästä aiheesta.
  • Luukku 18. Luomuinstituutti on perustettu vuonna 2012 vastaamaan luomututkimuksen tarpeeseen. Tutustu, mistä Luomuinstituutti sai alkunsa.
  • Luukku 19. Luomuruokaan on varaan vain varakkailla? Tähän luomumyyttiin pureuduttiin syksyllä. Tutustu, mitä tutkimus kertoo aiheesta.
  • Luukku 20. Luomuinstituutin tutkimus on monitieteistä, elinkeinolähtöistä ja kansainvälistä. Tutkimusaiheet jaetaan neljään tutkimusalaan: alkutuotanto, elintarvikkeet ja ravitsemus, yhteiskunta ja markkinat sekä ympäristövaikutukset. Tutustu käynnissä oleviin hankkeisiin verkkosivuiltamme.
  • Luukku 21.Työ luomun hyväksi on yhteistyötä monien toimijoiden kesken. Yksi yhteistyön tulos on Luomu.fi-sivusto, joka kokoaa keskeisten kotimaisten luomutoimijoiden työt yhteen paikkaan.
  • Luukku 22. Pilaantuuko luomuruoka nopeammin kuin tavanomainen? Tähän löydät vastauksen uusimmasta Luomumyytti-sarjan artikkelista.
  • Luukku 23. Vuoden yksi hienoimmista kohokohdista oli tietenkin Etelä-Savon valinta EU:n luomukilpailussa parhaaksi luomualueeksi. Voitto on ainutlaatuinen ja ensimmäinen suomalaisten toimijoiden saama tunnustus tässä koko Euroopan laajuisessa kilpailussa. Etelä-Savossa on pitkät perinteet myös luomututkimuksessa ja tutkimustietoon perustuva viestintä nähdään tärkeänä koko suomalaisen luomualan kehittämisessä.
  • Luukku 24. Hyvää joulua! Luonnon monimuotoisuus on viime vuosina puhuttanut Suomessa. Yksi huonosti tunnettu kontekstiriippuvuutta aiheuttava tekijä on luomuikä, eli montako vuotta tutkitut luomutilat ovat olleet luomulla ja miten pitkään luomussa olleet tilat ovat onnistuneet luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä. Tutustu HY:n apulaisprofessori Johan Ekroosin ja kumppaneiden artikkeliin luomuiästä verkkosivuillamme.
    Joulupukki tietää pitkän iän tuomat hyödyt!