Tutkittua tietoa luomusta – luennot ja materiaalit

Vuosi 2019

  • Peltometsäseminaari 1, 17.6.2019, Qvidja, yhteistyössä Agrometsäverkoston kanssa. Agrometsäverkostoon kuuluvat mm. BSAG, Kilpiän tila, AFINET/Euroopan metsätalousinstituutti, Livian ammattiopisto, Luonnonvarakeskus, Luomuliitto, Luomuinstituutti, Helsingin yliopisto, Maa- ja metsätalousministeriö, Suomen Agrometsä Oy.  Seminaarin materiaalit löytyvät BSAG:n sivuilta:

https://carbonaction.org/peltometsaviljelyseminaari-kokosi-yhteen-suuren-maaran-kiinnostunutta-yleisoa-ja-mielenkiintoisia-puheenvuoroja/

https://carbonaction.org/materiaalit/materiaalit-viljelijoille/peltometsaviljely/

Kevät 2018

  • Luomututkimus nyt ja tulevaisuudessa 24.4.2018  Materiaalit
  • Luomu yhteiskunnassa ja kuluttajien valinnoissa 23.4.2018  Materiaalit

Syksy 2017

  • Lähiruoka ja luomuyritysten kannattavuus ja kilpailukyvyn tekijät – LÄHIKANNA-kyselytutkimuksen tuloksia (Pasi Rikkonen 26.9.2017) Esitysdiat
  • Elintarvikepakkaukset kuluttajien näkökulmasta (Toni Ryynänen 10.10.2017) Esitysdiat
  • Seosviljely tehostaa luomupeltoalan tuottavuutta: miten ja miksi? (Sari Himanen 7.11.2017)
  • Luomun pioneerit yrittäjyyden polulla (Merja Lähdesmäki 21.11.2017)
  • Tehokas avokesannointi monivuotisten rikkakasvien hallinnassa (Timo Lötjönen 12.12.2017) Esitysdiat
  • Luomuinstituutin iltapäiväseminaari Viikissä 19.102017 Materiaalit

Kevät 2017

  • Luomun kehityksestä kahdeksassa Euroopan maassa (Pirjo Siiskonen 21.2.) Esitysdiat
  • Palopuron agroekologinen symbioosi (Juha Helenius 7.3.) Esitysdiat
  • Elintarvikeprosessoinnin sivuvirtojen hyödyntäminen (Maarit Mäki 21.3.) Esitysdiat
  • Luonnon väriaineista (Riikka Räisänen 4.4.) Esitysdiat
  • Luomuyrittäjyyden haasteista (Arto Jokinen 11.4.) Esitysdiat
  • Luomulajikkeita luomutuotantoon (FT Kaija Hakala 18.4.) Esitysdiat
  • Osmo-hankkeen tuloksia (Jukka Rajala 2.5.) Esitysdiat
  • Luonnonkosmetiikasta (Samica Sadik 16.5.) Esitysdiat

Syksy 2016

  • The current situation of China’s organic agriculture and organic food companies (Fanyi Ma 6.9.2016) Esitysdiat
  • Mitä tarkoittaa bioenergian kestävyys? (Kaija Hakala 4.10.2016) Esitysdiat
  • Luomuketjun haasteista tulevaisuuden innovaatioihin (Teri Latvala 18.10.2016) Esitysdiat
  •  Millä keinoin saavutamme hallituksen asettamat luomutavoitteet? (Jaakko Nuutila 1.11.2016) Esitysdiat
  • Katkelmia luomun kehitysvaiheista, (Pirjo Siiskonen 29.11) Esitysdiat
  • Luomuinstituutin iltapäiväseminaari Viikissä 19.10.2016 Materiaalit
  • Luomuvalvontapäivä 17.3.2016 Materiaalit
  • Luomuruokaseminaari 15.11.2016 Materiaalit
  • Maista luomu -tapahtuma 30.9.-1.10.2016  Materiaalit

Kevät 2016

  • Sekaviljely ekologisen tehostamisen keinona (Sari Himanen 2.2.), Esitysdiat (pdf), ei luentotallennetta
  • Hoitajan asenteet ja eläinten hyvinvointi (Tiina Kauppinen 16.2.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (45:13 min.)
  • Systeemisen muutoksen esteet ja pullonkaulat siirtymisessä kestävään ravinnetalouteen (Anna Kuokkanen 1.3.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (47:05 min.)
  • Suoliston mikrobitasapaino (Elias Hakalehto 15.3.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (46:06 min.)
  • Kestävä maaseutumatkailu (Hanna-Maija Väisänen 5.4.), Esitysdiat (pdf), lLentotallenne (49:28 min.)
  • Kestävä ruokaketju (Sirpa Kurppa 12.4.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (46:15 min.)
  • Ovatko lisäaineet turvallisia? (Marina Heinonen 26.4.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (44:07 min.)
  • Kun viidennes kouluruoasta on luomua (Jaakko Nuutila 10.5.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (34:27 min.)
  • Luomuinstituutin tutkijaseminaari Kyyhkylän kartanossa 8.-9.6.2016 Materiaalit

Syksy 2015

Kevät 2015

  • Luomuruoan ja tavanomaisen ruoan koostumuserot, (Raija Tahvonen 3.2.) Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (36:51 min)
  • Luomuruokaketjun vaihtoehtoisia toimintamalleja  (Minna Mikkola 17.2.) Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (41:36 min)
  • Ruokaväärennökset ja luomun luotettavuus?  (Marjo Särkkä-Tirkkonen 3.3.) Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (21:19 min)
  • Suomalaisten metsämarjojen merkitys terveydelle ja hyvinvoinnille: anti-infektiiviset vaikutukset (Carina Tikkanen-Kaukanen 17.3.), Esitysdiat (pdf)
  • Luomutuotannon kannattavuudesta (Kauko Koikkalainen 31.3.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (48:10 min)
  • Mikä luomussa puhuttaa maailmalla? (Jukka Rajala 14.4.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (61:43 min)
  • Monimuotoisuudesta sopeutumiskykyä nurmikasveille? (Hanna Mäkinen 28.4.)

Syksy 2014

  • Luomu Etelä-Savon ravintoloissa, (Juha-Pekka Järvinen 16.9.) Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (49:17 min)
  • Näkökulmia vaihtoehtoisten ruokaketjujen kestävyyteen (Sini Forssell 30.9.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (31:29 min)
  • Kohti osallistavaa tiedeviestintää? (Anne Hytönen 14.10.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (35:32 min)
  • Trends of antibiotic resistance in bacterial populations during cold storage of raw milk from conventional versus organic farming systems, (Patricia Munsch-Alatossava 28.10.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (41:19 min)
  • Muna vai kana? Mikä on luomumuna, mitä luomukananmunantuotanto, entä luomubroileri? Miten luomumuna eroaa muista kaupan munista? (Ulla Holma 11.11.), esitysdiat (pdf), Luentotallenne (42:35 min)
  • Orgaaniset maanparannusaineet maatiloilla – käytännön näkökulmia (Tiina Tontti 2.12.), Esitysdiat (pdf)
  • Scientific seminar on organic food 5.-7.11.2014 Materiaalit & Materials

Kevät 2014

  • Research needs for organics in Europe (Carlo Leifert 4.2.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (46:49 min)
  • Luomuvalkuaisen tuotanto (Päivi Kurki 18.2.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (48:42 min)
  • Luomumarkkinoiden ja -liiketoiminnan nykytila (Sinikka Mynttinen 4.3.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (45:08 min)
  • Luomun määritelmiä järjestöissä, EU:ssa ja tutkimuksissa (Minna Kosonen 18.3.), Esitysdiat (pdf), Video (31;30 min.) ja Keskustelu (23;46 min.), ei luentotallennetta
  • Parhaat luomuperunalajikkeet alkutuotannon ja ammattikeittiöiden käyttöön (Anu Kankaala ja Jaakko Nuutila 1.4.), Esitysdiat (pdf), ks. myös Pirjo Kivijärven ja Jaakko Nuutilan Haastatteluvideo tutkimustuloksista, Luentotallenne (28:51 min)
  • Tuotantorakenne ja ravinnetehokkuus (Pentti Seuri 15.4.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (65:58 min)
  • Sormenjälkiä luomulle analytiikan keinoin (Marjo Särkkä-Tirkkonen 29.4.), Esitysdiat (pdf)
  • Ruoan alkuperän jäljillä -tarvitaanko aitousindikaattoreita? (Marjo Särkkä-Tirkkonen 29.4.), Esitysdiat (pdf), ei luentotallennetta
  • Kierrätysravinnelähteet (Miia Kuisma 13.5.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (37:11 min)
  • Maataloustieteen päivät 8.-9.1.2014:
  • Luonnonmukaisen tuotannon ja ruoan laatutekijät – metasynteesi kuluttajalähtöisistä laatutekijöistä (Nuutla & Kurppa), tiivistelmä ja posteri
  • Kannattava tuotanto, toimivat myynti- ja jakelukanavat sekä markkinamekanismit luomukasviksilla (Iivonen, Mikkola ym.), tiivistelmä ja posteri
  • Lajiketestauksilla apua luomuperunan lajikevalintaan (Kivijärvi), tiivistelmä  ja posteri
  • Perunaseitin torjunta luomuviljelyssä (Kivijärvi), tiivistelmä ja  posteri
  • Puutarhakasvien luomutuotanto nousuun (Suojala-Ahlfors, Tiilikkala ym.), tiivistelmä ja posteri
  • Ilmastoviisas maatila 14.1.2014 Materiaalit

Syksy 2013

  • Organic food food quality – state of the art and research needs, (Johannes Kahl 27.8.) Esitysdiat
  • Kuluttajien mielipiteet luonnonmukaisen tuotannon ja ruoan laatutekijöistä – metasynteesi eurooppalaisista luomukuluttajatutkimuksista 2000-luvulla (Jaakko Nuutila 3.9.), Esitysdiat
  • Kotimaisten (luomu)hunajien antimikrobisuudesta (Carina Tikkanen-Kaukanen 17.9.), Esitysdiat
  • Ruokaturvaa terveellä planeetalla – onko luomusta tiennäyttäjäksi? (Helena Kahiluoto 15.10.)
  • Ruoan ilmastovaikutukset (Riitta Savikko 1.10.), Esitysdiat
  • Ruvenkestävät omenalajikkeet luomuun (Sanna Kauppinen 29.10.), Esitysdiat
  • Lapset ja luomuruoka: kuluttajakäyttäytymisen sosiaaliset tyylit Suomessa ja Tanskassa (Minna Mikkola 26.11.)
  • Kotimaisen luomusipulin tuotannon haasteita (Sari Iivonen 10.12.), Esitysdiat
  • Tutkittua tietoa luomusta -luennot 3.9.2013 Materiaalit