Tutkittua tietoa luomusta – luennot ja materiaalit
Vuosi 2019
- Peltometsäseminaari 1, 17.6.2019, Qvidja, yhteistyössä Agrometsäverkoston kanssa. Agrometsäverkostoon kuuluvat mm. BSAG, Kilpiän tila, AFINET/Euroopan metsätalousinstituutti, Livian ammattiopisto, Luonnonvarakeskus, Luomuliitto, Luomuinstituutti, Helsingin yliopisto, Maa- ja metsätalousministeriö, Suomen Agrometsä Oy. Seminaarin materiaalit löytyvät BSAG:n sivuilta:
https://carbonaction.org/materiaalit/materiaalit-viljelijoille/peltometsaviljely/
- Peltometsäseminaari 2, 12.9.2019, Livia, Tuorla, yhteistyössä Agrometsäverkoston kanssa. Seminaarin materiaalit löytyvät BSAG:n sivuilta: https://carbonaction.org/materials/peltometsaviljelya-iso-britanniassa/
Kevät 2018
- Luomututkimus nyt ja tulevaisuudessa 24.4.2018 Materiaalit
- Luomu yhteiskunnassa ja kuluttajien valinnoissa 23.4.2018 Materiaalit
Syksy 2017
- Lähiruoka ja luomuyritysten kannattavuus ja kilpailukyvyn tekijät – LÄHIKANNA-kyselytutkimuksen tuloksia (Pasi Rikkonen 26.9.2017) Esitysdiat
- Elintarvikepakkaukset kuluttajien näkökulmasta (Toni Ryynänen 10.10.2017) Esitysdiat
- Seosviljely tehostaa luomupeltoalan tuottavuutta: miten ja miksi? (Sari Himanen 7.11.2017)
- Luomun pioneerit yrittäjyyden polulla (Merja Lähdesmäki 21.11.2017)
- Tehokas avokesannointi monivuotisten rikkakasvien hallinnassa (Timo Lötjönen 12.12.2017) Esitysdiat
- Luomuinstituutin iltapäiväseminaari Viikissä 19.102017 Materiaalit
Kevät 2017
- Luomun kehityksestä kahdeksassa Euroopan maassa (Pirjo Siiskonen 21.2.) Esitysdiat
- Palopuron agroekologinen symbioosi (Juha Helenius 7.3.) Esitysdiat
- Elintarvikeprosessoinnin sivuvirtojen hyödyntäminen (Maarit Mäki 21.3.) Esitysdiat
- Luonnon väriaineista (Riikka Räisänen 4.4.) Esitysdiat
- Luomuyrittäjyyden haasteista (Arto Jokinen 11.4.) Esitysdiat
- Luomulajikkeita luomutuotantoon (FT Kaija Hakala 18.4.) Esitysdiat
- Osmo-hankkeen tuloksia (Jukka Rajala 2.5.) Esitysdiat
- Luonnonkosmetiikasta (Samica Sadik 16.5.) Esitysdiat
Syksy 2016
- The current situation of China’s organic agriculture and organic food companies (Fanyi Ma 6.9.2016) Esitysdiat
- Mitä tarkoittaa bioenergian kestävyys? (Kaija Hakala 4.10.2016) Esitysdiat
- Luomuketjun haasteista tulevaisuuden innovaatioihin (Teri Latvala 18.10.2016) Esitysdiat
- Millä keinoin saavutamme hallituksen asettamat luomutavoitteet? (Jaakko Nuutila 1.11.2016) Esitysdiat
- Katkelmia luomun kehitysvaiheista, (Pirjo Siiskonen 29.11) Esitysdiat
- Luomuinstituutin iltapäiväseminaari Viikissä 19.10.2016 Materiaalit
- Luomuvalvontapäivä 17.3.2016 Materiaalit
- Luomuruokaseminaari 15.11.2016 Materiaalit
- Maista luomu -tapahtuma 30.9.-1.10.2016 Materiaalit
Kevät 2016
- Sekaviljely ekologisen tehostamisen keinona (Sari Himanen 2.2.), Esitysdiat (pdf), ei luentotallennetta
- Hoitajan asenteet ja eläinten hyvinvointi (Tiina Kauppinen 16.2.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (45:13 min.)
- Systeemisen muutoksen esteet ja pullonkaulat siirtymisessä kestävään ravinnetalouteen (Anna Kuokkanen 1.3.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (47:05 min.)
- Suoliston mikrobitasapaino (Elias Hakalehto 15.3.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (46:06 min.)
- Kestävä maaseutumatkailu (Hanna-Maija Väisänen 5.4.), Esitysdiat (pdf), lLentotallenne (49:28 min.)
- Kestävä ruokaketju (Sirpa Kurppa 12.4.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (46:15 min.)
- Ovatko lisäaineet turvallisia? (Marina Heinonen 26.4.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (44:07 min.)
- Kun viidennes kouluruoasta on luomua (Jaakko Nuutila 10.5.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (34:27 min.)
- Luomuinstituutin tutkijaseminaari Kyyhkylän kartanossa 8.-9.6.2016 Materiaalit
Syksy 2015
- Luomu Kiinassa (Sinikka Mynttinen 8.9.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (34:59 min)
- Tyrnin viljelystä ja terveysvaikutuksista. Lehtikin on terveystuote! (Sanna Kauppinen 22.9.) Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (40:24 min)
- Ruokaketjun toimijoiden näkemyksiä luomusta (Jaakko Nuutila 6.10.), Esitysdiat (pdf), Lisämateriaalia (pdf), Artikkeli NJF-konferenssijulkaisussa 2015, Luentotallenne (31:20 min)
- Luomuvalvonnasta Suomessa (Brita Suokas 20.10.), Esitysdiat, Luentotallenne (48:18 min)
- Luonnontuotteiden luomusertifioinnista (Birgitta Partanen 3.11.), Esitysdiat (pdf)
- Luomu Pohjoismaissa (Pirjo Siiskonen 17.11.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (45:46 min)
- Luomuruokinnan vaikutus maidon koostumukseen (Aila Vanhatalo 21.11.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (46:36 min)
- Idea and practice of inclusive farming – results of the INCLUFAR-project (Winfried Schäfer 15.12.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (43:34 min)
- Luomuinstituutin tutkijaseminaari 19.-20.5.2015 Materiaalit
Kevät 2015
- Luomuruoan ja tavanomaisen ruoan koostumuserot, (Raija Tahvonen 3.2.) Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (36:51 min)
- Luomuruokaketjun vaihtoehtoisia toimintamalleja (Minna Mikkola 17.2.) Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (41:36 min)
- Ruokaväärennökset ja luomun luotettavuus? (Marjo Särkkä-Tirkkonen 3.3.) Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (21:19 min)
- Suomalaisten metsämarjojen merkitys terveydelle ja hyvinvoinnille: anti-infektiiviset vaikutukset (Carina Tikkanen-Kaukanen 17.3.), Esitysdiat (pdf)
- Luomutuotannon kannattavuudesta (Kauko Koikkalainen 31.3.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (48:10 min)
- Mikä luomussa puhuttaa maailmalla? (Jukka Rajala 14.4.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (61:43 min)
- Monimuotoisuudesta sopeutumiskykyä nurmikasveille? (Hanna Mäkinen 28.4.)
Syksy 2014
- Luomu Etelä-Savon ravintoloissa, (Juha-Pekka Järvinen 16.9.) Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (49:17 min)
- Näkökulmia vaihtoehtoisten ruokaketjujen kestävyyteen (Sini Forssell 30.9.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (31:29 min)
- Kohti osallistavaa tiedeviestintää? (Anne Hytönen 14.10.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (35:32 min)
- Trends of antibiotic resistance in bacterial populations during cold storage of raw milk from conventional versus organic farming systems, (Patricia Munsch-Alatossava 28.10.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (41:19 min)
- Muna vai kana? Mikä on luomumuna, mitä luomukananmunantuotanto, entä luomubroileri? Miten luomumuna eroaa muista kaupan munista? (Ulla Holma 11.11.), esitysdiat (pdf), Luentotallenne (42:35 min)
- Orgaaniset maanparannusaineet maatiloilla – käytännön näkökulmia (Tiina Tontti 2.12.), Esitysdiat (pdf)
- Scientific seminar on organic food 5.-7.11.2014 Materiaalit & Materials
Kevät 2014
- Research needs for organics in Europe (Carlo Leifert 4.2.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (46:49 min)
- Luomuvalkuaisen tuotanto (Päivi Kurki 18.2.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (48:42 min)
- Luomumarkkinoiden ja -liiketoiminnan nykytila (Sinikka Mynttinen 4.3.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (45:08 min)
- Luomun määritelmiä järjestöissä, EU:ssa ja tutkimuksissa (Minna Kosonen 18.3.), Esitysdiat (pdf), Video (31;30 min.) ja Keskustelu (23;46 min.), ei luentotallennetta
- Parhaat luomuperunalajikkeet alkutuotannon ja ammattikeittiöiden käyttöön (Anu Kankaala ja Jaakko Nuutila 1.4.), Esitysdiat (pdf), ks. myös Pirjo Kivijärven ja Jaakko Nuutilan Haastatteluvideo tutkimustuloksista, Luentotallenne (28:51 min)
- Tuotantorakenne ja ravinnetehokkuus (Pentti Seuri 15.4.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (65:58 min)
- Sormenjälkiä luomulle analytiikan keinoin (Marjo Särkkä-Tirkkonen 29.4.), Esitysdiat (pdf)
- Ruoan alkuperän jäljillä -tarvitaanko aitousindikaattoreita? (Marjo Särkkä-Tirkkonen 29.4.), Esitysdiat (pdf), ei luentotallennetta
- Kierrätysravinnelähteet (Miia Kuisma 13.5.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (37:11 min)
- Maataloustieteen päivät 8.-9.1.2014:
- Luonnonmukaisen tuotannon ja ruoan laatutekijät – metasynteesi kuluttajalähtöisistä laatutekijöistä (Nuutla & Kurppa), tiivistelmä ja posteri
- Kannattava tuotanto, toimivat myynti- ja jakelukanavat sekä markkinamekanismit luomukasviksilla (Iivonen, Mikkola ym.), tiivistelmä ja posteri
- Lajiketestauksilla apua luomuperunan lajikevalintaan (Kivijärvi), tiivistelmä ja posteri
- Perunaseitin torjunta luomuviljelyssä (Kivijärvi), tiivistelmä ja posteri
- Puutarhakasvien luomutuotanto nousuun (Suojala-Ahlfors, Tiilikkala ym.), tiivistelmä ja posteri
- Ilmastoviisas maatila 14.1.2014 Materiaalit
Syksy 2013
- Organic food food quality – state of the art and research needs, (Johannes Kahl 27.8.) Esitysdiat
- Kuluttajien mielipiteet luonnonmukaisen tuotannon ja ruoan laatutekijöistä – metasynteesi eurooppalaisista luomukuluttajatutkimuksista 2000-luvulla (Jaakko Nuutila 3.9.), Esitysdiat
- Kotimaisten (luomu)hunajien antimikrobisuudesta (Carina Tikkanen-Kaukanen 17.9.), Esitysdiat
- Ruokaturvaa terveellä planeetalla – onko luomusta tiennäyttäjäksi? (Helena Kahiluoto 15.10.)
- Ruoan ilmastovaikutukset (Riitta Savikko 1.10.), Esitysdiat
- Ruvenkestävät omenalajikkeet luomuun (Sanna Kauppinen 29.10.), Esitysdiat
- Lapset ja luomuruoka: kuluttajakäyttäytymisen sosiaaliset tyylit Suomessa ja Tanskassa (Minna Mikkola 26.11.)
- Kotimaisen luomusipulin tuotannon haasteita (Sari Iivonen 10.12.), Esitysdiat
- Tutkittua tietoa luomusta -luennot 3.9.2013 Materiaalit